60337

Pirmo reizi Latvijā norisināsies indiešu tempļu dejotājas solo koncerts “Arangetram”
12.09.2015


Pirmo reizi Latvijā norisināsies
indiešu tempļu dejotājas solo koncerts
Arangetram
 
      2015.g. 12. septembrī plkst. 18.00 Rīgas Latviešu biedrības Lielājā zālē norisināsies Dienvidindijas dejas bharatanatyam izpildītāja ArangetramTulkojumā no Sanskrita vārds aranga nozīmē skatuve un etramcelšanās
Arangetram struktūra veidojusies daudzu simtgadu laikā un tā pirmsākumi pazūd tālu senatnē. Izrāde 12. septembrī norisināsies, ievērojot visus nepieciešamus rituālus, daļa no kuriem notiks aizkulisēs, bet daļa iekļausies programmas gaitā.
      Indiešu deja pēc savas būtības ir saruna ar Dievu. Dejas sižeti un noskaņa alegoriskā veidā parāda cilvēka dvēseles (nayika – sieviešu dzimtes tēls dejā) attiecības ar Visuma dievišķo izpausmi (nayak – vīriešu dzimtas Vēdiskā dievība). Šis koncerts tiek gatavots dziļi iegrimstot sevī un patiesības meklējumos, kas neparedz skatītāja gandarījumu un tieši tāpēc gandarījums mēdz būt patiess.  
 
      Larisa Podskočaja ir dejojošais filologs, Indiešu tempļu deju izpildītāja un pasniedzēja, Biedrības Indiešu kultūras centra “Bharata” dibinātāja un vadītāja (2011.g.). Mākslinieces kultūras menedžera talants bagātināja Latvijas kultūrtelpu ar daudziem krāšņiem koncertiem un pasākumiem saistītiem ar Indiju un deju. Par augstu izpildīšanas un dejotāju sagatavošanas līmeni ir saņēmusi Indijas vēstniecības atzinību un finansiālo grantu. Larisas dejas tvērienam piemīt ugunīgā starojošā maniere, kas ievelk līdzi, apbur skatītāju un ļauj viņam baudīt momentu ar priecīgu sirdi. Pa trīspadsmit uzstāšanās gadiem dejotāja sasniedza zināmu popularitāti un pelnītu skatītāju atzinību.  

      Par savu iecienīto mākslu Larisa saka: "Indiešu tempļu deja ir patiešām unikālā parādība. Ar izbrīnu vērojot graciozas pozas, ģeometriski precīzas līnijas, “runājošu” pirkstu pozīciju jeb mudru maiņu, detalizēti izstrādāto emocionālo paleti, es nevaru iedomāties reālu cilvēku, kas varētu būt spējīgs izgudrot tamlīdzīgu stilistiku. Tas viss ir kaut kas pārdabisks! Ne par velti senas leģendas par dejas radītāju dēvē pašu dievu Šivu. Apgūt deju nav viegli, tam ir vajadzīga nepārtraukta tieksme uz augšu, jo dejai pēc noklusējuma piemīt īpašais līmenis. Un tas ir augsts.”

Koncerts ir starptautiskas sadarbības rezultāts (Latvija-Igaunija-Krievija-Indija)

Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu Serviss” tiešsaistes un tirdzniecības vietās




      Atpakaļ